torsdag 22. januar 2009

22.01.09

Hvem laget webverktøyet Wiki?

Begrepet ble opprinnelig brukt på nettstedet WikiWikiWeb som ble laget av Ward Cunningham i 1995. Fra ham stammer både ordet og konseptet, og han laget også den første wiki-serveren ved hjelp av programmeringsspråket Perl.



Hva er en Wiki?



En wiki er en database over ord der meningen av ordet og samt hva det er og innebærer utdypes. Det som er med en wiki i forhold til en vanlig ord database er at i en wiki kan alle som vil legge ut og endre innlegg i databasen, noe som gjør arbeidet mye mer effektivt en om alle hadde laget sin egen database for seg selv.



Hva kan det brukes til?



Wiki brukes som en database der du kan slå opp ord og få opp hva det betyr og hva det innbærer.




Skriv litt (nei, skriv utfyllende) om hjemmeside, blogg og Wiki. Hva er forskjellen. Hvilke oppgaver passer til hvilke verktøy.



Hjemmeside: En hjemmeside også kalt nettside er en side du lager på nettet med spesielle verktøy laget for dette som regel. Det brukes forskjellige kommando språk i disse programmene som for eksempel HTML, my SQL og PHP. På en hjemmeside kan du jo opprette og bruke til hva som helst.









Blogg: Blogg er forkortelse for web logg (we blog) og er en slags hjemmeside der du kan skrive dagbok eller rett å slett bare få ut hva du har på hjertet.
En blogg kan brukes til nesten alt mulig, men er vel egentlig ment som en slags dagbok. Du kan også bruke den til å legge ut forskjellige ting, en plass der du linker til ting du har delt eller rett å slett en plass der du skriver hva du har på hjertet.



Wiki: En wiki er en database over ord der meningen av ordet og samt hva det er og innebærer utdypes. Det som er med en wiki i forhold til en vanlig ord database er at i en wiki kan alle som vil legge ut og endre innlegg i databasen, noe som gjør arbeidet mye mer effektivt en om alle hadde laget sin egen database for seg selv.
Wiki brukes som en database der du kan slå opp ord og få opp hva det betyr og hva det innbærer.



Forskjellen på disse tre vel at Wiki og Blogg brukes til spesielle gjøremål mens en hjemmeside kan du opprette å bruke til hva som helst.
Det er vel litt forskjellig hva de passer til. Hvis du skal opprette for eksempel en dagbok på nettet er vel blogg sider lurt å opprette det på.

Hvis du har mye info om saker og ting som du vil dele med verden, er det vel lurt å dele dette på en wiki. Da får du dele den informasjonen du vil med verden uten å kjøpe et domene.

Skal du derimot opprette en side i forbindelse med arbeid eller annonsere tjenester eller noe, er det vel likeså greit å opprette en helt vanlig hjemmeside. Da har du mange flere muligheter og kan gjøre hva du vill. På blogg og wiki sider har du visse begrensninger.




Hva betyr ordet Wiki.


Wiki er et Hawaiisk ord og betyr ”kjapt”

Ingen kommentarer: